Schietvereniging De Postschutters'63

Welkom op de website van Schietvereniging De Postschutters'63. Wij zijn een vereniging voor jong en oud. Op onze website kun je alle informatie vinden over onze schietvereniging. Neem gerust een kijkje op onze website of kom eens gezellig langs. Onze verenigingsavonden zijn op maandag en donderdag van 19:30 uur tot 23:00 uur. Wij heten u van harte welkom.

De geschiedenis

Op 17 september 1963 besloten enkele PTTers een eigen schietvereniging op te richten. Als naam kozen zij Postschutters'63. Zij waren immers van de Post en niet van Telefoon of Telex en 1963 was het oprichtingsjaar. Door de aansluiting bij de RSOVPTT mochten zij gebruik maken van "de Zakkenzolder" op de tweede etage van het postkantoor op de Soetendaalseweg. Hier werden enkele schietbanen ingericht en het verwisselen van de (vijfschots) kaarten gebeurde nog met de hand. Elke donderdagavond besteeg men de trappen naar de 2e etage (met een kratje bier).

De chef, uitgenodigd voor de eerste prijsuitreiking op de zaterdag voor kerst, opperde om de eerste etage die ook leeg stond in te richten als kantine. Hierdoor konden er op de tweede etage acht schietbanen worden ingericht met daarbij een telkamer. De eerste etage werd door zelfwerkzaamheid omgetovert tot kantine en er werd een bar gebouwd. In de werkplaats aan de Waalhaven werden wandlampen en kroonluchters gesmeed, tafels en stoelen werden geplaatst en er kwam ook een biljarttafel. De volgende stap was de schietbanen op de tweede etage voorzien van handige transporteurs welke werden gemaakt van Slijpsteenmachientjes.

De chef plaatste vervolgens het onderkomen op het budget van het postkantoor voor onderhoud en schoonmaak van de ruimtes. Zo kon het enkele jaren later tot stand komen, dat de schutters op een donderdag avond boven kwamen en daar een gedeeltelijk lege tweede etage aantroffen. De technische dienst was toen bezig de banen aan te passen. Van het onderhoudsbudget was nog wat geld over en de chef beslistte dat geld te besteden om de acht banen te verbouwen naar het laatste inzicht van de KNSA. Zo werd het mogelijk gemaakt dat er staande schotten kwamen met transporteurs, verstelbaar voor drie houdingen. Gelukkig waren er net geen wedstrijden gepland en twee weken later konden de prachtig opgeknapte banen in gebruik worden genomen.

IMG 001

De schietbanen

Schietvereniging De Postschutters'63 heeft 12 banen van 10 meter en zijn voorzien van automatische baantransporteurs. Op de banen word geschoten met luchtgeweer en luchtpistool. Het luchtgeweer schieten kun je verdelen in verschillende onderdelen, namelijk: staand, opgelegd, knielend, liggend en 3 houdingen. Opgelegd schieten is voor de jeugd tot en met 14 jaar en oudere schutters die de leeftijd van 55 jaar hebben bereikt.
Ook luchtpistool schieten kan worden beoefend op onze vereniging. Dit gebeurd vanuit de vrije hand. Sinds kort is er een discipline bij gekomen voor het luchtpistool en dat is opgelegd luchtpistool schieten. Dit is voor de ouderen vanaf 55 jaar.
Verder word er op de baan geschoten met 4,5 mm diabolo kogeltjes en uiteraard onder de reglementen van de KNSA.

IMG 002

De telkamer

Schietvereniging De Postschutters'63 heeft ook een eigen telkamer. Hier worden de kaarten electronisch geteld. Vanuit de telkamer zal de persoon met teldienst de taak op zich hebben om orde en rust te houden op de schietbanen.

IMG 003

De kantine

Buiten de schietbanen is er ook genoeg ruimte voor andere ontspanning. Er is een biljarttafel aanwezig en 2 dartbanen. Aan de bar kan gezellig een drankje worden genuttigd en er is voor de roker een aparte ruimte ingericht.

IMG 004