Historie

Op 17 september 1963 besloten enkele PTTers een eigen schietvereniging op te richten. Als naam kozen zij Postschutters’63. Zij waren immers van de Post en niet van Telefoon of Telex en 1963 was het oprichtingsjaar. Door de aansluiting bij de RSOVPTT mochten zij gebruik maken van “de Zakkenzolder” op de tweede etage van het postkantoor op de Soetendaalseweg. Hier werden enkele schietbanen ingericht en het verwisselen van de (vijfschots) kaarten gebeurde nog met de hand. Elke donderdagavond besteeg men de trappen naar de 2e etage (met een kratje bier).

De chef, uitgenodigd voor de eerste prijsuitreiking op de zaterdag voor kerst, opperde om de eerste etage die ook leeg stond in te richten als kantine. Hierdoor konden er op de tweede etage acht schietbanen worden ingericht met daarbij een telkamer. De eerste etage werd door zelfwerkzaamheid omgetovert tot kantine en er werd een bar gebouwd. In de werkplaats aan de Waalhaven werden wandlampen en kroonluchters gesmeed, tafels en stoelen werden geplaatst en er kwam ook een biljarttafel. De volgende stap was de schietbanen op de tweede etage voorzien van handige transporteurs welke werden gemaakt van Slijpsteenmachientjes.

De chef plaatste vervolgens het onderkomen op het budget van het postkantoor voor onderhoud en schoonmaak van de ruimtes. Zo kon het enkele jaren later tot stand komen, dat de schutters op een donderdag avond boven kwamen en daar een gedeeltelijk lege tweede etage aantroffen. De technische dienst was toen bezig de banen aan te passen. Van het onderhoudsbudget was nog wat geld over en de chef besliste dat geld te besteden om de acht banen te verbouwen naar het laatste inzicht van de KNSA. Zo werd het mogelijk gemaakt dat er staande schotten kwamen met transporteurs, verstelbaar voor drie houdingen. Gelukkig waren er net geen wedstrijden gepland en twee weken later konden de prachtig opgeknapte banen in gebruik worden genomen.