Luchtpistool

Het luchtpistool werkt met samengeperste lucht of CO2. Het is een enkelschots wapen ingericht voor het verschieten van 4,5 mm loden diabolo kogeltjes. Het wapen moet passen in een rechthoekige doos met inwendige afmetingen van 420 x 200 x 50 mm. De toegestane richtmiddelen zijn keep of korrel. Het maximale gewicht is 1500 gram en de minimum trekker druk is 500 gram. Geschoten wordt op de internationale wedstrijdschijf voor luchtpistool van 17x17cm. met ringen van 10 tot 1, waarbij de 10-ring 11,5 mm in diameter is, en de 1-ring 155,5 mm. De zwarte roos heeft een diameter van 59,5 mm. De schiethouding is vrijstaand en het wapen wordt met 1 hand vastgehouden. De afstand tot de schijf is 10 meter. De schietdiscipline (K.N.S.A. Luchtpistool) bestaat voor heren uit 60 wedstrijdschoten in 1 uur en 45 minuten, inclusief vooraf een onbeperkt aantal proefschoten. Voor dames bestaat de wedstrijd uit 40 wedstrijdschoten in 1 uur en 15 minuten, inclusief vooraf een onbeperkt aantal proefschoten.

Gewicht luchtpistool Maximaal 1,5 kilogram
Luchtdruk CO2- of persluchtcilinders
Munitie Diabolo 4,5 mm = kaliber .177
Afstand 10 meter
Houdingen (Lucht)pistoolschutters schieten altijd in staande houding.
Wedstrijdprogramma Voor luchtgeweer en luchtpistool geldt hetzelfde wedstrijdprogramma. 60 schoten in 1 uur en 45 minuten (heren) en 40 schoten in 1 uur en 15  minuten (dames).Luchtpistool staand

IMG 004Net zoals bij geweer is de voetenstand een zeer belangrijk onderdeel van het pistool schieten evenals de ademhaling en richttechniek. Luchtpistool wordt geschoten met het gebruik van 1 hand waar natuurlijk weer een andere techniek voor nodig is. Het pistool in de hand met een gefixeerde pols en gestrekte arm wordt omhoog gebracht tot het oog de richtmiddelen goed kan zien. Daarna dient het pistool op de juiste hoogte gehouden te worden. Dit is een krachtsinspanning en die is niet mis. Terwijl er eigenlijk geen spanning in de arm mag zijn zal het duidelijk zijn dat er veel tijd in de trainingen gestoken moet worden om dit goed onder de knie te krijgen.

 

 


 

 

Luchtpistool opgelegd

IMG 005Bij opgelegd pistool schieten mag er ook gebruik worden gemaakt van een speciale steun waar de onderkant van de pistoolgreep op kan rusten. Dit is net als bij opgelegd geweer schieten, maar ook dit is niet zo makkelijk. Ook hier is een speciale training voor nodig net als bij de andere onderdelen. Het gaat iets makkelijker maar daar is ook alles mee gezegd.