Disciplines

Bij onze vereniging schieten we diverse disciplines. Dit doen we met een luchtgeweer of een luchtpistool. Hieronder meer informatie over deze disciplines per wapentype.


Luchtgeweer

Het luchtgeweer werkt met samengeperste lucht of CO2 is een enkelschots wapen en ingericht voor het schieten van loden 4,5 mm diabolo-kogeltjes. De richtmiddelen zijn diopter en ringkorrel met korreltunnel. Het gewicht van het wapen met richtmiddelen is maximaal 5,5 kg en de totale lengte maximaal 850 mm. Optische richtmiddelen zoals richtkijkers zijn niet toegestaan. Geschoten wordt op de internationale wedstrijdschijf voor luchtgeweer van 10 x 10 cm. met ringen van 10 tot 1, waarbij de 10-ring een diameter heeft van 0,5 mm (!) en de 1-ring 45,5 mm. De zwarte roos heeft een diameter van 30,5 mm. De schiethouding is vrijstaand en de afstand is 10 meter. Junioren tot 14 jaar mogen opgelegd schieten, evenals veteranen vanaf 54 jaar. Dat wil zeggen dat zij het geweer op een speciale standaard mogen leggen. Voor junioren vanaf 14 jaar en senioren tot 54 jaar geld dit niet. Het gebruik van een schiethandschoen is toegestaan. De schietdiscipline (K.N.S.A. nationaal onderdeel luchtgeweer) is voor heren 60 wedstrijdschoten inclusief vooraf een onbeperkt aantal proefschoten binnen 1 uur 45 minuten en voor dames 40 wedstrijdschoten inclusief vooraf een onbeperkt aantal proefschoten binnen 1 uur 15 minuten. Voor de schutters die aan KNSA wedstrijden en internationale wedstrijden deelnemen zijn er speciale schietpakken die aan strenge eisen moeten voldoen. Onze trainers en wedstrijdschutters kunnen daar de nodige informatie over verstrekken.

Gewicht luchtgeweerMaximaal 5,5 kilogram
Luchtdruk CO2- of persluchtcilinders
MunitieDiabolo 4,5 mm = kaliber .177
Afstand10 meter
HoudingenStaand opgelegd, staand, liggend, knielend. In een wedstrijd is het ook mogelijk een combinatie van staand, liggend en knielend toe te passen. Opgelegd schieten is voor de jeugd tot en met 14 jaar en oudere schutters die de leeftijd van 55 jaar hebben bereikt.
WedstrijdprogrammaVoor luchtgeweer en luchtpistool geldt hetzelfde wedstrijdprogramma. 60 schoten in 1 uur en 45 minuten (heren) en 40 schoten in 1 uur en 15 minuten (dames).

Luchtgeweer staand

Het schieten met luchtgeweer is voor schutters van 14 t/m 17 jaar in de junioren klasse en van 18 t/m 54 jaar in de senioren klasse. Het schieten met luchtgeweer uit de vrije hand is een moeilijke tak van het schieten. Het steunvlak zijn alleen de beide voeten wat erg klein is. Bovendien ligt het lichaamszwaartepunt hoog en valt het gewicht van het geweer, zowel van voren als opzij, buiten het lichaam. Dat betekent dat het noodzakelijk is om de staande houding zo stabiel mogelijk op te bouwen en dat begint met een goede voeten stand.

De steun-arm komt onder het geweer en de elleboog rust op de heup. De andere arm wordt ook wel schiet-arm genoemd omdat deze met de hand en vinger de trekker moet bedienen.

Het geweer heeft speciale richtmiddelen waar doorheen wordt gekeken en bij een juist beeld de trekker over word gehaald. Het is te begrijpen dat dit een concentratie sport is wat niet heel snel geleerd is maar voor een ieder te bereiken is. Veel aandacht is er ook voor de ademhaling techniek. Het zal duidelijk zijn dat hoe beter de ademhaling is, des te rustiger de schutter wordt. Tijdens de trainingen wordt er op alle punten aandacht besteed om van een ieder een goede schutter te maken. Natuurlijk heeft de een meer talent dan de ander en zal eerder resultaten zien. Maar met een goede inzet en training lukt het zeker.


Luchtgeweer opgelegd

Voor het opgelegd geweer schieten mag er gebruik worden gemaakt van een speciale geweer steun waar het geweer op wordt gelegd. Deze vorm van schieten is bedoeld voor schutters van 8 t/m 14 jaar en van ouderen van 55 t/m 99 jaar.

Voor de jonge groep omdat de rug niet te zwaar wordt belast en voor de oudere groep omdat de rug en de armkracht niet meer helemaal optimaal is. Denk niet dat dit makkelijk is want ook hier is net als bij het staande schieten een juiste voeten-stand, ademhaling, richttechniek en concentratie nodig. En net als bij het staande schieten wordt er op de trainingen gelet op alle aspecten van de handelingen en afwerking van de schoten. Al menig jaar zijn schutters van onze vereniging Nederlands Kampioen geworden door de juiste inzet en trainingen op onze vereniging.


Luchtgeweer knielend

Het onderdeel zegt het al, bij het knielende schieten rust de schutter op een 1 knie en een 1 voet. Onder het knielende been mag een kussen worden gelegd voor de steun. De onderarm, welke het geweer draagt, rust op de knie.

Ook hier lijkt het makkelijk maar verkijk je hier niet op want door deze eigenlijk onnatuurlijke houding, zijn er ledematen die protesteren. Het schouderen, het kijken en richten, de ademhaling en de concentratie zijn hetzelfde als bij de andere wapen onderdelen maar de knielende houding is geen pretje. Ook hier geldt, oefening baart kunst!


Luchtpistool

Het luchtpistool werkt met samengeperste lucht of CO2. Het is een enkelschots wapen ingericht voor het verschieten van 4,5 mm loden diabolo kogeltjes. Het wapen moet passen in een rechthoekige doos met inwendige afmetingen van 420 x 200 x 50 mm. De toegestane richtmiddelen zijn keep of korrel. Het maximale gewicht is 1500 gram en de minimum trekker druk is 500 gram. Geschoten wordt op de internationale wedstrijdschijf voor luchtpistool van 17 x 17 cm. met ringen van 10 tot 1, waarbij de 10-ring 11,5 mm in diameter is, en de 1-ring 155,5 mm. De zwarte roos heeft een diameter van 59,5 mm. De schiethouding is vrijstaand en het wapen wordt met 1 hand vastgehouden. De afstand tot de schijf is 10 meter. De schietdiscipline (K.N.S.A. Luchtpistool) bestaat voor heren uit 60 wedstrijdschoten in 1 uur en 45 minuten, inclusief vooraf een onbeperkt aantal proefschoten. Voor dames bestaat de wedstrijd uit 40 wedstrijdschoten in 1 uur en 15 minuten, inclusief vooraf een onbeperkt aantal proefschoten.

Gewicht luchtpistoolMaximaal 1,5 kilogram
LuchtdrukCO2- of persluchtcilinders
MunitieDiabolo 4,5 mm = kaliber .177
Afstand10 meter
Houdingen(Lucht)pistoolschutters schieten altijd in staande houding
WedstrijdprogrammaVoor luchtgeweer en luchtpistool geldt hetzelfde wedstrijdprogramma. 60 schoten in 1 uur en 45 minuten (heren) en 40 schoten in 1 uur en 15 minuten (dames).

Luchtpistool staand

Net zoals bij geweer is de voeten-stand een zeer belangrijk onderdeel van het pistool schieten evenals de ademhaling en richttechniek. Luchtpistool wordt geschoten met het gebruik van 1 hand waar natuurlijk weer een andere techniek voor nodig is.

Het pistool in de hand met een gefixeerde pols en gestrekte arm wordt omhoog gebracht tot het oog de richtmiddelen goed kan zien. Daarna dient het pistool op de juiste hoogte gehouden te worden. Dit is een krachtsinspanning en die is niet mis. Terwijl er eigenlijk geen spanning in de arm mag zijn zal het duidelijk zijn dat er veel tijd in de trainingen gestoken moet worden om dit goed onder de knie te krijgen.


Luchtpistool opgelegd

Bij opgelegd pistool schieten mag er ook gebruik worden gemaakt van een speciale steun waar de onderkant van de pistoolgreep op kan rusten.

Dit is net als bij opgelegd geweer schieten, maar ook dit is niet zo makkelijk. Ook hier is een speciale training voor nodig net als bij de andere onderdelen. Het gaat iets makkelijker maar daar is ook alles mee gezegd.